Hizmetler
Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji)
İmplant Cerrahisi
Gülüş Tasarımı
Genel Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği
Ortodonti

İmplant Cerrahisi

implant

İmplant, eksik diş bölgelerine uygulanan titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. İmplant, çene kemiği içerisine yerleştirilen kök iken, implant üstü protez implanta bağlanan sabit ya da hareketli dişlerdir.

İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?

  1. Dişler çekildiği anda kemik kaybı başlar. İmplant yerleştirildiği bölgede kemiği tutar. Çene kemiğine çiğneme sırasında stimülasyon yollayarak, kemiğin kanlanmasına ve beslenmesine yardımcı olur.
  2. Köprü tedavisinde boşluğa komşu olan sağlıklı dişlerin kesilerek küçültülmesi gerekmektedir. Eksik bölgeye implant yerleştirildiğinde yandaki dişlere zarar vermeden ilgili bölgede fonksiyon ve estetik sağlanır.
  3. Çene kemiği çok erimiş hastalarda, özellikle alt çenede dilin hareketli olması nedeniyle de takıp çıkarılan protezlerin (hareketli protezler) kullanılması çok zordur. Bu durumda alt çeneye yerleştirilen implantlara bağlanan protezlerle hasta konforu sağlanabilmektedir.
  4. Diş kaybı ve dişsizliğe bağlı yüzde meydana gelen deformasyonlar düzeltilmiş olur.

İmplant Uygulaması nasıl yapılır?

İmplant uygulaması öncesi ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. İlgili bölge uyuştuktan sonra kullanılan implant sisteminin cerrahi setindeki driller yardımıyla çene kemiği içerisinde implantların yerleştirileceği uygun boşluklar elde edilir. Bu boşluklara implantlar yerleştirilir. Eğer ilgili bölgedeki kemik yeterli değilse ek işlemler yapılır ve bölge dikilir. Operasyon sonrası doktorunuz dikkat etmeniz gerekenleri anlatacak ve kullanmanız gereken ilaçları reçete edecektir.

İmplant diş uygulaması öncesi değerlendirmeyi nasıl yapıyoruz?

Kliniğimiz Maltepe' de bulunmaktadır. Muayene olmak için geldiğinizde sistemik hastalıklarınız (diabet, hipertansiyon gibi), kullanılan ilaçlar, geçmişte yapılan diş tedavileri ile ilgili detaylı bilgi alınır. Daha sonra uzman diş hekimimiz ağız içini dikkatli bir şekilde değerlendirerek ilgili bölgedeki yumuşak ve sert dokunun durumu, çeneler arası ilişki, oklüzyon gibi pek çok faktörü değerlendirir. Aynı zamanda panoramik film ve gerek duyulduğunda tomografi ile radyografik muayenenizi yapar. Tüm bunların ışığında ve kişinin beklentileri de değerlendirilerek en doğru tedavi planlaması belirlenir.

İmplant markası seçimi

Dental piyasada yüzlerce implant firması mevcuttur. Bunlar yüzey yapıları, üretim şekilleri, implant üstü protezde sundukları ayrıcalıklara göre farklılıklar gösterirler. Hekim birden fazla implant markası ile çalışıyor olabilir. Kişinin çene kemiği ve implantüzerine yapılacak implant üstü protez için bu markalardan en doğru seçeneği sunacaktır.

İmplantlar, vidalar gibi mekanik parçalardan oluşmaktadır. Zamanla bu mekanik parçalarda gevşeme, çıkma gibi ufak sorunlar olabilmektedir. Burada önemli nokta implant uygulamasının üstünden çok zaman geçse de herhangi bir sorun olduğunda başka bir şehirde veya ülkede olsanız dahi, her hekimin ulaşabileceği kabul görmüş bir firmanın tercih edilmesidir. Kliniğimizde implant uygulaması sonrası her hastamıza, implant markası, boyutu ve lot numarasını içeren bir implant karnesi vermekteyiz.

İmplant üstü protez seçenekleri

İmplant üstü protezler, implantlar üzerine yerleştirilen sabit dişler şeklinde olabileceği gibi implantlara bağlanan hareketli (takılıp çıkartılabilen) protezler şeklinde de olabilir. Size en uygun planlamayı hekiminiz belirleyecektir.

İmplantların ömrü ne kadardır?

İmplantlar ömürlük tedavilerdir. Fakat implant üstü protezlerin zamanla yenilenmesi gerekebilir. Ağız hijyeninin yetersiz olması, sigara kullanımı gibi faktörler implant sağlığını riske atmaktadır. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki, diş kaybına neden olan bakteriler, implantların da etrafında kemik kaybına neden olarak sorunlara yol açmaktadır. Bu yüzden mutlaka hekimin önerdiği şekilde fırçalama, arayüz bakımı yapılmalı ve 6 aylık rutin diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.

Periimplantitis nedir?

İmplant çevresi dokuların iltihabıdır. İmplant çevresinde iki dokudan bahsetmek doğru olur. Biri diş eti, diğeri kemik dokusudur. Eğer implant bölgesindeki diş etinizde kanama şişlik gibi şikayetler varsa mutlaka implantı uygulayan hekiminize muayene olmanız gerekmektedir. Eğer iltihap sadece diş etiyle sınırlıysa fırçalama alışkanlıklarınızı arttırmak faydalı olacaktır. Kemik kaybının miktarı ve şekline göre tedavi edilebileceği gibi, çok ilerlediği durumlarda implantın sökülmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle iltihap ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olacaktır.

Sinüs Lifting Cerrahisi

sinus lifting

Sinüs, kafa kemikleri içerisinde yer alan boşluklardır. Diş hekimliğinde sinüs lifting işleminden bahsettiğimizde maksiller sinüse yapılan işlemden bahsederiz. Maksiller sinüs, üst çene kemiğinde burun boşluğunun her iki tarafında simetrik olarak bulunan içi hava dolu boşluklardır.

Üst çenede özellikle arka dişlerin kaybıyla birlikte sinüs genişlemekte ve kemik içerisinde sarkık bir pozisyona gelmektedir. Bu durum aslında vücudun doğal bir cevabıdır. Fakat ilgili bölgeye implant ameliyatı yapılacağı zaman sorun teşkil eder.

İmplant tedavisinin uygun bir şekilde yapılabilmesi için yeterli kemik genişliği ve uzunluğu gerekmektedir. Sinüsler anatomik olarak sarkık olduğunda ya da daha sonra diş çekiminden sonra sarkık pozisyona geldiğinde, bu bölgede bizim için gerekli kemik yüksekliğini sınırlandırmaktadırlar. Bu şekildeki vakalarda sinüs lifting işlemi (sinüs yükseltme, kaldırma) yapılarak implant yerleştirilir.

Sinüs lifting işlemi nedir?

Sinüs boşluğunun içerisini döşeyen sinüs membranının özel aletlerle yukarıya kaldırılması işlemidir. Membran yukarı kaldırıldıktan sonra elde edilen boşluğa kemik greftleri, hastanın kendi kanından elde edilen trombositten zengin fibrin (PRF) gibi biyomateryaller yerleştirilir. İmplant, vakaya göre aynı seansta yerleştirilebilir ya da ertelenebilir.

Açık ve kapalı olmak üzere iki teknikle yapılabilir. Açık sinüs liftingde (lateral pencere tekniği), kemikte bir pencere oluşturulur ve buradan direk sinüs zarına ulaşılarak işlem gerçekleştirilir. Kapalı sinüs liftingde, implant için oluşturulan boşluktan sinüse ulaşılır. Bu teknikte daha fazla miktarda kemiğe ihtiyaç vardır.

Kemik Arttırım İşlemleri

İmplant tedavisinin uygun bir şekilde yapılabilmesi için ilgili dişsiz bölgede yeterli kemik genişliği ve yüksekliğinin olması gerekmektedir. Kemik herhangi bir yönde yetersiz olduğunda kemik arttırım işlemleri yapılması gerekmektedir. Bunlar vakaya göre değişmekle birlikte implant tedavisi ile aynı seansta ya da öncesinde yapılır.

  1. Kemik greftleri (kemik tozu): Kemik dokudaki işlemlerde yer tutucu ve kemik oluşumunu uyarmak amacıyla yerleştirlen materyallerdir. Kişinin kendisinden elde edilebileceği gibi piyasada hazır şekilde bulunan insan kaynaklı (allogreft), hayvan kaynaklı (ksenogreft) ya da sentetik greftler (alloplastlar) mevcuttur.
  2. Blok greftler: Blok greftler kişinin kendisinden elde edilebileceği gibi piyasada hazır satılan blok greftler de mevcuttur. Kişinin kendisinden elde edildiğinde çoğunlukla alt çene ön (simfiz) ve arka bölgelerden (ramus) elde edilirler.

Plateletrich fibrin (Trombositten Zengin Fibrin, PRF)

Trombositler kanda bulunan, kanamayı durdurmakla görevli hücrelerdir. Bu hücrelerin yapısında bulunan granüllerinde büyüme faktörleri (growthfactor) mevcuttur. Büyüme faktörleri, hücresel büyüme, çoğalma ve hücresel farklılaşmada uyarıcı yeteneğe sahip doğal maddelerdir. Aynı zamanda çeşitli hücresel süreçlerin düzenlenmesinde önemli rol oynarlar.

Konsantre trombositürünleri, kişinin kendi kanından elde edilirler ve büyüme faktörlerini hızlı bir şekilde salgılama ve yara iyileşmesini hızlandırma kapasitesine sahip oldukları için 20 yılı aşkın bir süredir tıp ve diş hekimliğinde kullanılmaktadır.

Operasyon bölgesine yerleştirildiğinde PRF’in kemik ve yumuşak doku iyileşmesini destekleme, ilgili bölgenin kanlanmasını hızlandırma, antienfektif etki gibi yetenekleri mevcuttur

PRF nasıl elde edilir?

PRF kişinin kendisinden kan alınarak elde edilir. Kan bu işlem için özel olan tüplere alınır ve özel bir cihazda santrifüje edilerek oratalama 15-20 dakika içerisinde elde edilir.

Bergin Gökdeniz Diş Kliniği Sezen A.
Sezen A.

Selam

Yardım ister misiniz?

12:55