Hizmetler
Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi (Periodontoloji)
İmplant Cerrahisi
Gülüş Tasarımı
Genel Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği
Ortodonti

Gülüş Tasarımı

gülüş tasarımı

Gülümsemenin hayatınızdaki pozitif etkileri

Güzel dişler ve sağlıklı diş etleri kişinin hayatına pozitif yönde etki sağlar. Güzel gülümsemeye sahip bir kişi sadece genç ve güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda özgüvenli görünür. Bir insanın kişiliğini, enerjisini ve özgüvenini en iyi ifade etme şekli sağlıklı ve güzel bir gülümsemedir.

Güzel bir ‘gülümseme’ hayatınızı değiştirebilir. 

Gülüş tasarımı, tıp ve sanatın bir arada uygulanması ile gülüşünüzün yenilenmesidir.

Gülüş tasarımı, gülme sırasında dişlerden ve diş etlerinden kaynaklanan orantısızlıkların, şekil ve renk bozukluklarının düzeltilmesi ile kişiye güzel bir gülümseme sağlamayı amaçlar. Yani gülüş tasarımında diş eti ve diş estetiği bir bütün olarak değerlendirilir. Hastanın yüz şekli, mevcut dişlerinin şekli, formu, rengi, dişler ve yüz orta hattı gibi pek çok faktör değerlendirilir. Kişinin yüzüne en uygun diş şekli ve rengi belirlenir. Yani artık günümüzde gülüş tasarımı kişiye özel olarak yapılmaktadır.

 Gülüş Estetiğini Belirleyen Faktörler:

Gülüş tasarımında kişinin yüz şekli, ten rengi, cinsiyeti, dudakları, diş etleri tasarımı belirleyen önemli öğelerdir. Örneğin kişinin yüzü uzunsa, uzun dişleri onun daha uzun bir yüzü varmış gibi görünmesini sağlar. Bu durumda kare ya da oval formdaki dişler kullanılması daha uygun olabilir. Öte yandan uzun şekilli dişlerin kullanılması şişman bir hastanın daha zayıf görünmesini sağlar.

Yaşın dişlere etkisi

Yaşla birlikte yüzde ve dişlerde pek çok değişiklik olur. Dişlerin rengi yaşla birlikte koyulaşır. Uzun yıllar sigara, çay, kahve gibi renklendirici gıdaları kullanmak ve dişlerin mine tabakasındaki aşınmalar gülümsemeyi renksiz hale getirebilir.

Bu durumda dişlerin rengini açmak için beyazlatma yapmak tek başına yeterli değildir, hatta minenin aşındığı durumlarda önerilmemektedir. Kompozit bondingler, porselen laminalar ve kuronlar ile gülüş tamamen ideal hale getirilebilir.

Yaş ilerledikçe karşılaşılan bir diğer sorun da burun ucu ile çenenin yakınlaşması ve yüzün 1/3 alt kısmının kısalmasıdır. Yüzün alt kısmı çene kemikleri ve dişler tarafından desteklenir. Dişler diş sıkma gibi nedenlerle aşındığında (özellikle arka dişler) artık dikey yönde alt yüz desteğine katılamazlar.

Yaşla birlikte çene kemiğiniz incelir, dişler aşınır ve bu yükseklik kısalır. Sonuç olarak yeterince iyi çiğneme yapılamaz ve yumuşak dokuların formu bozulur. Bu durum ‘vertikal boyut kaybı’ olarak adlandırılmaktadır.

Diş aşınması çok yaygındır ve 40 yaşından sonra belirginleşir. Özellikle günümüzde günlük yaşama bağlı stres sonucu artmış bir şekilde görülen diş sıkma (bruksizm, clenching) dişlerdeki aşınmaların artmasına ve buna bağlı olarak vertikal (dikey) boyut kaybına neden olmaktadır. Böyle bir durumda dişler kötü görünür, düzgün bir şekilde fonksiyon görmez ve ayrıca çene eklemlerinde problemler yaratmaya başlar. Dikey boyut kaybına bağlı olarak kırışıklıklar oluşmaya başlar ve kişi daha yaşlı görünür. Tedavisi, çiğneme yüzeylerini içeren porselen onleyler ya da porselen kaplamalardır. Bu yöntemler kullanılarak hem estetik sağlanır, hem de yüzün 1/3 alt kısmı ideal boyuta kavuşur.

PEMBE ESTETİK

diş eti estetiği

  • Pembe estetik, dişeti estetiğidir. Genellikle kişi doğal dişleri mevcutken diş etindeki asimetrileri farketmezken, düzgün ve güzel dişler yapıldıktan sonra bu asimetriler çok fazla göze çarpmaktadır. Estetik tedavilerin planlama aşamasında gülümseme esnasında dişlerin ve dişetinin görünürlüğü, dişlerin boyutları ve yüzle ilişkisi, diş etlerinin ve kemiğin formu gibi pek çok faktör bir arada değerlendirilmelidir. 

  • Diş eti ve dişler arasında bir harmoni vardır. Diş eti kenarı yükseklikleri her dişte farklılık göstermektedir. Santral dişin(ön diş) diş eti yüksekliği yan kesici dişe göre 1,5 mm yukarıda iken, bu dişin diş eti seviyesi köpek dişi ile aynı hizadadır. Diş eti estetiği değerlendirilirken göz önünde bulundurulması gereken kriterler vardır. Diş eti kenar yükseklik oranları, diş eti formları, zenith noktaları gibi ölçüm kriterleri incelenerek estetik diş eti uygulamaları yapılmaktadır.
  • Diş eti kenarındaki orantısızlıklar ve hacim anormallikleri ufak dokunuşlarla düzeltilebilecekse işlem lazer ile yapılır. Fakat daha detaylı ve büyük düzeltmelerde cerrahi işlemler gerekir. Bu tedaviler gingivektomi ve gingivoplasti olarak adlandırılırlar. Diş etlerinde estetik ve tedavi amaçlı yapılan bu tür uygulamalar ile beyaz estetik desteklenir ve gülüş tasarımına katkı sağlanmış olur.

 BEYAZ ESTETİK

Beyaz estetik (diş estetiği, estetik diş) adından da anlaşılabileceği gibi dişlerle ilgilidir. Pembe estetikten emin olunduktan sonra ve diş etleri tamamen sağlıklı olduğunda artık beyaz estetik için hazırlıklara başlanır.

Mock-up nedir?

Mock-up, geçici kompozit materyalinin (beyaz dolgu) dişlere herhangi bir işlem uygulamadan (yapıştırma, kesme, vb) dişlerin üzerine yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem ile kişi dişlerinin bitmiş haline yakın görüntüyü görmüş olur. Hekim ve hasta bu geçici dişler üzerinden istenen ve istenmeyen detayları, yüz ile planlanan dişler arasındaki ilişkiyi görmüş olurlar. Mockup öncesi ve sonrası alınan fotoğraflar ile gerekli değerlendirmeler yapılır. Bu şekilde kişi, tedaviye başlamadan dişlerinin nasıl olacağı, sonuçtan memnun kalıp kalmayacağı gibi kaygı yaratan soru işaretlerine cevap bulmuş olur.

İki şekilde yapılabilir. Direkt mockup, muayene sırasında hekimin hastanın dişleri üzerine geçici dolgu materyalini, planlanan dişlere benzer şekilde işlediği uygulamadır. İndirekt mockup uygulaması daha komplike olan, planlama üstünde 3 boyutlu olarak çalışılması gereken durumlarda yapılır. Hastadan önce ölçü alınır. Alçı model elde edildikten sonra bu model üzerine planlanan dişler mumla işlenir. Bu dişlerin üzerine şeffaf plak basılır. İkinci randevuda hekim şeffaf plağın içine geçici dolgu materyalini yerleştirir ve hastanın ağzına bu plağı yerleştirir. Geçici dolgu donduktan sonra plak çıkarılır. Hasta ve hekim bu planlama üzerinden gerekli değerlendirmeleri yaparak karar verirler.

Laminate Veneer

Dişlerdeki şekil, renk, dizilim bozukluklarını düzeltmek için yapılan estetik tedavilerdir. Laminate veneerler (lamina diş) kompozit ve porselen olmak üzere iki farklı materyalden yapılabilirler.

Kompozit laminalar aynı seansta tamamlanan tedavilerdir ve çoğunlukla dişlerden herhangi bir kesim yapılmaz. Porselen lamina tedavisinde sadece porselene yer sağlayacak kadar kesim yapılabileceği gibi vakaya göre kesimsiz de (prepless) yapılabilirler. Doğal diş yapısı korunduğu için ve kullanılan materyal çok ince olduğu için son derece estetik ve konservatif tedavilerdir.

 E-Max (full seramik, full porselen)

Herhangi bir alt yapı kullanılmadan (metal, zirkonyum gibi) güçlendirilmiş porselenden yapılan tamamen seramik restorasyonlardır. Işık geçirgenliği çok yüksek olduğu için son derece estetiktirler.

Zirkonyum Kaplama

Beyaz bir altyapı olan zirkonyum üzerine porselen işlenir. Oldukça dayanıklı olması ve yüksek diş eti uyumluluğu sayesinde son yıllarda en sık kullanılan kaplama materyalidir. İyi bir çalışmayla son derece doğal ve estetik bir görünüm elde edilebilir.

Bergin Gökdeniz Diş Kliniği Sezen A.
Sezen A.

Selam

Yardım ister misiniz?

05:28